Gruvfruns B & B

 • Gästrum i all enkelhet

  Rödrutig rullupp-gardin, grå yllefilt för mörkläggningen, gråmålat skrivbord, svart stol och liten röd lampa gjorde vi till standard i de flesta av de 15 gästrummen

 • Säng i färgtemat

  I den ljusa gröna miljön som plankväggarna utgör och som finns i hela huset, ligger färtgtemat svart-grått-rött utbrett. Det visar sig här i yllefilten som överkast, kuddarna, pläden och läslampan.

 • Visionen för rummen

  Utmaningen var att hitta ett färgtema som skulle gå igen i hela huset. Neutrala kulörer som grå och svart går bra ihop med den ljusa gröna och accenten fick då bli röd. En varm och livgivande nyans som passar utmärkt till grått. Här fick kulörerna symbolisera gruvarbetarens tunga vardag.

 • Köket som det såg ut

  Det underbara stora vackra köket från 1918 med den klassiska panelen på väggarna, stora fönster med många rutor och zinkplåt som bänkskiva. Ljust och luftigt.

 • Köket som det blev

  Vi satte upp några hyllor för exponering av bland annat gamla emaljkastruller och glasflaskor. Udda stolar från loppis och från byggtiden tillsammans med ”farfarsklocka” på väggen och vit voile i fönstren, upphängda på en spik. Mer behövs inte i en miljö med så starkt eget uttryck.

 • Flirt Med 50-talet

  Två rum på våning två blev omgjorda på 50-talet och vi ville återskapa den miljön. I det här som blev gästrum blev det tapet med rombmönster, sniljeöverkast med rynkig sängkappa och i övrigt turkosa och blå toner som skapar fin dynamik med brunt. Typiska sängbord och tavlor karaktäristiska från tiden. Sänggaveln är en boardskiva klädd med skumgumi och tyget fastsatt med häftpistol.

 • Liten sittvrå

  Korgstol från tiden tillsammans med kuddar i färgtemat. Den andra tidstypiska lilla fåtöljen är klädd med det prickiga tyget och bordet en riktig klassiker i formen.

 • Flirt med 50-talet i sällskapsrummet

  I det andra rummet som blev omgjort på 50-talet satsade vi på fiskargubben. En närapå ikonisk figur i sydväst och med pipa som gjorts i många olika upplagor. Här har vi hittat tre reproduktioner och en broderad. Originalet är gjort av en tysk målare som hette Haerendal ”Den gamle sjöbjörnen”. Vi hittade en radiogrammofon med intressant placering av (tror vi) högtalaren till höger.

 • Den lila nyansen i rummet som blev bröllopssviten

  Någon gång kanske på 70-talet blev rummet målat i den här nyansen.

 • Bröllopssviten eller Blommiga rummet

  Kärt barn har många namn. Ett av gästrummen skulle få en särställning och det blev det här, där panelväggarna någon gång (kanske 70-tal) blivit målade i en lila nyans. Återställd till sin ursprungskulör fick rummet en dubbelsäng med sänghimmel, där vi använt en tavelram som rödmålats och monterats i väggen. Bordslampor från loppis klädda vi i nya kjolar och på väggarna satte vi upp tavlor med rosenmotiv i olika varianter. Lätta att hitta och roligt med broderade.

 • Bröllopssviten

  Här hittade vi en klassisk sovrumsmöbel från byggtiden. Byrå med flerdelad spegel och liten puff som naturligtvis kläddes i blommor.

 • Allrummet på nedervåningen

  Allrummet har ett par sittgrupper som följer färgtemat. Här behövs lite storskaliga dekorationer. Vi tog in en gren från skogen och dekorerade kvistarna med ihopskrynklat sidenpapper i olika nyanser av rött. Divanen ett loppisfynd och stolarna från Ikea.

 • Klassiska rutor

  Den andra sittgruppen i allrummet, som skulle utgöra matsal för gruvarbetarna, har också en loppisfyndad divan och klassiska rutor i överdragen till fyndade 30-talsfåtöljer. I luckan i väggen hämtade man maten.

 • Vad ska hända i den långa korridoren?

  Här fanns plats för bl a en fyndad soffa som målades röd och en grå byrå som gjord för att arrangera detaljer. Tavlor är givna och det finns det en uppsjö av på loppisar och antikaffärer. Väggfasta hyllor och stolar kan man också placera in. Speciellt om man behöver lite extra stolar till de andra rummen.

 • Glada för fyndade fåtöljer

  Väldigt tunga och otympliga men sköna att sitta i. Lite rengöring och ett formsytt överdrag gör fåtöljen helt rumsren.

 • Nytt liv i nya kläder

  Här har fyndade 30-talsfåtöljen fått en ny chans i formsytt överdrag i kraftig bomull, praktiskt när det går lätt att ta av och tvätta. I en offentlig miljö blir det slitage så det är viktigt att kunna hålla det fräscht. Kudden är en väggbonad som vi här gjort till kuddfodral.